Pastelowa kuchnia + przepis

Pamiętacie, gdy wspominałam Wam, że wyczekuję kilku paczek, aby metamorfoza kuchni nabrała smaku ( dla przypomnienia KLIK)? Dziś możecie zobaczyć jedną z nich. To półka, na której wieszam kubki i filiżanki. Brakowało mi czegoś na tej pustej ścianie 🙂 Przy okazji mam dla Was także przepis na słodkie „wiatraczki”. Przepis jest prosty, a ciastka wychodzą pyszne 🙂 Doskonale sprawdzą się także  jako coś słodkiego dla Waszych pociech 🙂 Ściskam, Ewelina

PRZEPIS
Wiatraczki z marmoladą ( około 30-35 szt.)
Ciasto
10 dag drożdży
4 łyżki mleka 
4 łyżki cukru
1 kostka  masła
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 kg mąki
Wszystkie składniki mieszamy razem tak, aby powstała jednolita masa. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą.  Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1,5 h. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Następnie musimy rozwałkować ciasto na 3-4 mm. Wycinay kwadraty, na środek każdego dodajemy marmoladę (może być też masa serowa albo makowa, jak kto woli:-)) i zaginamy ciasto tak, aby powstały wiatraczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Na koniec możemy polak lukrem:-)
Smacznego!

14 myśli nt. „Pastelowa kuchnia + przepis

Odpowiedz na „Marta BartnikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.