Domowe lody & sernik z czekoladą. PROSTO & SZYBKO.

Jestem niecierpliwa. Denerwuję się, gdy zamawiam coś przez internet. Najlepiej, żeby kurier miał swój prywatny odrzutowiec i dostarczył mi paczkę tego samego dnia. Nie lubię czekać. Jeśli coś wbiję sobie do głowy, to muszę to mieć. Nie ma zmiłuj!

Nie jest to cecha, którą lubię się chwalić. Podziwiam osoby, które potrafią każdego dnia zapisywać w kalendarzu swoje plany czy obowiązki. Ja wypełniam kalendarz w trybie turbo. Otwieram i zapisuję krótkimi zdaniami kilka kartek z rzędu, dzięki temu potrafię uzupełnić kalendarz na kolejny tydzień lub dwa. A co potem? Potem rzucam kalendarz do szuflady i zaglądam do niego za kolejne dwa miesiące. Nie mam cierpliwości, aby krok po kroku wywiązywać się z zadań, które sobie przydzieliłam. Wolę spontanicznie odhaczać sobie w głowie to co mam jeszcze do zrobienia.

Wyjątkiem są desery. Tu jestem bardzo dokładna i ze spokojem dodaję kolejne składniki, czekając na pyszne efekty swojej pracy. Lubię też urządzać sobie maratony, gdzie piekę kilka ciast pod rząd i wcale mi nie przeszkadza, że wyłączam piekarnik o 2 w nocy. Cierpliwie przekładam biszkopt kremem i przystrajam tort.

Ale znam Was doskonale i wiem, że nie zawsze macie tyle wewnętrznego spokoju, a także czasu, aby pół dnia spędzić w kuchni. Dlatego mam dla Was dwa proste przepisy. Pierwszy- domowe lody, o których smaku sami decydujecie. Oreo? Snickers? Twix? Proszę bardzo! My postawiliśmy na raffaello oraz snickersa. A drugi? To sernik z czekoladą. Banalnie prosty! Gotowi? Zaczynamy gotowanie!

DOMOWE LODY

Składniki:

-5 żółtek jaj
-250ml mleka 3,2%
-700ml śmietany 30%
-100g cukru
-batoniki, ciastka żeby uzyskać konkretny smak

1. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel.
2. Mleko i śmietanę powoli doprowadzamy do zagotowania, mieszając.
3. Trochę gorącego mleka ze śmietana mieszamy z utartymi żółtkami. I ostrożnie dolewamy do reszty mieszanki TAK ŻEBY ŻÓŁTKA SIĘ NIE ŚCIĘŁY!
4. Całość na bardzo lekkim ogniu podgrzewamy, aż zgęstnieje…ciagle mieszamy!
5. Studzimy. Wlewamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. Tak otrzymujemy smak śmietankowy. Zanim włożymy lody do zamrażarki musza całkowicie wystygnąć i znowu musimy je dobrze zamieszać ,żeby nie było kryształków lodu. Jeśli chcecie smak twix, snickers, raffaello czy oreo to cząstki batoników wsypujemy do wciąż ciepłych lodów i mieszamy.


SERNIK Z CZEKOLADĄ

Składniki:

na spód:
250g pełnoziarnistych ciastek (owsiane)
50g masła
2 łyżki kakao

masa serowa:
800g twarogu śmietankowego
150ml śmietanki 30%
3 duże jajka
1 szklanka cukru (może być niepełna)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
garść posiekanej, gorzkiej czekolady

polewa:
dwie tabliczki gorzkiej czekolady
50ml śmietanki 30%

1. Ciastka kruszymy, dodajemy miękkie masło i kakao.Zaczynamy miksować do uzyskania kruszonki.
Formę wykładamy papierem. Wsypujemy kruszonkę i szklanką dokładnie ugniatamy dno formy. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180stC.
3. Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń miksujemy razem na gładką masę, wsypujemy czekoladowe kropelki i mieszamy.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
4. Tortownice wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130st i pieczemy jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.
5. Przygotowanie polewy: śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż uzyskamy jednolitą masę. Jak polewa ostygnie, polewamy ciasto i na koniec możemy posypać pokruszonymi ciasteczkami czy położyć ulubione owoce.


6 myśli nt. „Domowe lody & sernik z czekoladą. PROSTO & SZYBKO.

  1. An

    Lodami narobilaś mi ochoty, ale powiedz, czy używasz jakiejś konkretnej maszynki do lodów, czy po prostu zamrażalnika? Czy mieszasz je co jakiś czas po wlożeniu do zamrażalnika? 🙂

    Odpowiedz
    1. Sisters About Autor wpisu

      Nie używam maszynki, wystarczy zamrażalnik ? co do mieszania, do kilka razy zanim ostygną a później raz powiedzmy po około godzinie, gdy wstawiłam je do zamrazalnika?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.